FAO: Světový index cen potravin v dubnu mírně vzrostl

  Zahraniční média 5. května Zprávy: Organizace OSN pro potraviny a zemědělství OSN (FAO) v pátek informovala, že světový index cen potravin v dubnu 2024 mírně vzrostl, protože ceny masa vzrostly a rostoucí rostlinné oleje a zrna, přesahové ceny cukru a mlékáren.
  Světový index cen potravin, který se používá ke sledování cenového trendu košíku hlavních potravinářských výrobků po celém světě, v dubnu průměroval 119,1 bodů, což je o 0,3%z hodnoty změny v březnu, a ukončil tří měsíční pokles, ale ale ukončil tří měsíční pokles, ale Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se stále snížila o 9,6%
  Globální vývozní ceny pšenice v dubnu měly tendenci se stabilizovat a konkurence hlavních vývozců byla tvrdá, kompenzovala nepříznivé obavy Evropské unie, Ruska a Spojených států.Globální vývozní cena kukuřice v dubnu vzrostla, protože poškození ukrajinské infrastruktury způsobilo přerušení logistiky a poptávka byla navíc silná.Index cen rýže klesl v dubnu o 1,8%, zejména kvůli tlaku sklizně, což způsobilo, že nabídka rýže klesla.
  V dubnu se index cen rostlinného oleje na světě zvýšil o 0,3%ve srovnání s březnem, novým maximem 13 měsíců a citace oleje na slunečnice a oleje z řepky zroskla mírný pokles cen palmového oleje a sójového oleje.
  Svět nabídky a poptávky z obilí uvolněných potravinářským organizací v pátek ukazuje, že se očekává, že globální produkce obilí v roce 2023 vzroste na 2,846 miliard tun, což je nárůst o 1,2%oproti předchozímu roku, zejména kvůli vzestupu Myanmaru a Pákistánu.
  Očekává se, že globální zrno bude upraveno na 2,829 miliard tun, což odráží hlavně krmení kukuřice a ječmene než dřívější očekávání.Globální spotřeba kukuřice se zvýší o 1,6%rok -za rok, dávkování pšenice se zvýší o 1,9%a dávkování rýže se mírně sníží.
  2024/25 Očekává se, že globální globální období obilí dosáhne 890 milionů tun, což je nárůst o 2,1%rok -za rok a poměr globálních obilných zásob je 30,9%.
  Organizace obilí a zemědělství také snížila prognózu globální prognózy výstupu pšenice v roce 2024 na 791 milionů tun, nižší než dřívější očekávání, ale stále se zvýšila o 0,5%ve srovnání s 2023.
  Pokud jde o hrubé obilné plodiny, začala se sklizeň jižní polokoule.